Straat Fotografen
Image default
Dienstverlening

Waarom zijn de regels omtrent drones zo streng?

Heb je een drone? Dan ben je vast ook bekend met alle regels die er rondom het gebruik hiervan door de overheid zijn ingesteld. Vraag jij je soms af waarom deze regels zo streng zijn?

Meer niet dan wel

Heb je een drone dan wordt het je al snel duidelijk: je mag met je nieuwe speelgoed meer dingen niet dan wel. In Nederland, maar ook in alle landen om ons heen, zijn strenge regels als je aan de slag wilt gaan met een drone. Om het extra ingewikkeld te maken verschillen de regels ook nog eens enorm per land. In Nederland is de regelgeving al best streng, maar ga je de grens over en kom je in België terecht dan wordt deze nog een heel stuk strenger. Zo streng, dat je bijna kunt stellen dat je je drone daar eigenlijk alleen op je eigen terrein kunt gebruiken.

Gelukkig zijn de regels in Nederland dan toch een stukje soepeler, al zullen veel drone-bezitters er nog steeds niet blij mee zijn. Waarom zijn deze regels er eigenlijk allemaal?

Logisch

Een aantal van de regels die zijn ingesteld zijn prima te verklaren door je gezonde verstand te gebruiken. Vliegen met drones in de buurt van een vliegveld? Logisch dat dat niet mag! Het begrip ‘in de buurt van een vliegveld’ is echter nogal breed. Vlak naast Schiphol hebben de meeste mensen er best begrip voor dat zij er niet met een drone mogen vliegen. Maar pakweg 10 kilometer verderop? Toch is er een grote kans dat je ook dan in een ‘no-fly zone’ zit. De vliegtuigen zijn in dit gebied aan het dalen of opstijgen tenslotte, en stellen een ontmoeting met jouw drone allesbehalve op prijs. En terecht, een botsing kan levensgevaarlijk zijn.

Er zijn meer gebieden die door de overheid als no-fly zones zijn ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld gaan om militaire inrichtingen. Het kan gevaarlijk zijn als hier een drone boven vliegt, maar men zit er ook niet op te wachten dat je vanuit de lucht stiekem opnames maakt. Ook best logisch.

Met opnames maken vanuit de lucht moet je sowieso oppassen. Heb je een drone met goede camera gekocht, zoals een DJI Spark, dan kun je misschien niet wachten om je eigen wijk van bovenaf vast te leggen. Toch mag dit niet. Vliegen met drones boven aaneengesloten bebouwing is namelijk verboden wegens de veiligheid. Daarnaast mag je, wegens privacywetgeving, ook geen opnames maken van personen zonder dit met hen te overleggen.