Straat Fotografen
Image default
Electronica en Computers

Inkjet printers: zo print je thuis de mooiste foto’s

Een gans die over het meer vliegt in de mist, de handstand van de breakdancer op het stadsplein of je nichtje die de kaarsjes op haar vierde verjaardag uitblaast… Weet jij altijd het perfecte moment op camera vast te leggen, waar je ook bent? Dan wil je de prachtige resultaten natuurlijk op kunnen hangen in je eigen huis of de foto’s cadeau kunnen geven aan degene die je op de gevoelige plaat hebt vastgelegd. Uiteraard is het werken met de fotoservice van een bedrijf een optie, maar het is altijd sneller om foto’s zelf thuis te printen. Denk je dat dit minder mooie resultaten oplevert? Met de volgende tips zet jij foto’s van hoge kwaliteit op papier!

Inkjet printer aanschaffen

Voor het afdrukken van foto’s kun je het beste eeninkjet printer gebruiken. Dit type printer is over het algemeen geschikter voor het printen van foto’s dan een laserprinter. Heb je nog geen inkjet printer en wil je er speciaal een aanschaffen voor het printen van foto’s? Dan zijn er meerdere punten waar je op moet letten.

Ten eerste is het belangrijk om naar de printresolutie te kijken. Dit wordt aangegeven in dpi (dots per inch). Hoe hoger de resolutie, hoe beter de details op foto’s worden weergegeven. Ten tweede let je op het aantal cartridges dat in de inkjetprinter kan. Hier geldt: hoe hoger het aantal cartridges, hoe meer kleurtinten weergegeven worden. Zo zijn er bijvoorbeeld fotoprinters waar maar liefst negen cartridges in kunnen. Denk hierbij niet alleen aan kleurenfoto’s, maar ook aan zwart-witfoto’s, die door extra zwarte of grijze cartridges naar het volgende niveau getild worden. Ten derde is het ook verstandig om naar de connectiviteitsopties te kijken. Wil je verbinding maken via de USB-poort of werk je liever met een draadloze verbinding?

Foto’s bewerken en printen met je mobiel

Tegenwoordig is het met sommige printermodellen ook mogelijk om direct vanaf een smartphone of tablet te printen. Ideaal voor het afdrukken van die foto die je snel met je mobiele telefoon hebt gemaakt of de foto’s die je van je fototoestel naar je mobiel hebt gestuurd. Veel printermerken hebben speciale apps ontwikkeld, waarmee je niet alleen gemakkelijk foto’s kunt printen, maar de beelden ook nog eens kunt bewerken. Zo maak je van een mooie foto een fantastische foto! Daarnaast bieden sommige printerapps ook de mogelijkheid om je foto’s te gebruiken voor het creëren van collages, kalenders of kaarten.

Het juiste fotopapier

Een goede printer is slechts het begin. Door het gebruik van het juiste fotopapier haal je alles uit de mogelijkheden van je inkjetprinter en kun je de optimale kwaliteit realiseren. Dit betekent niet dat je het papier moet gebruiken dat van hetzelfde merk is als je printer. Elk merk fotopapier kan namelijk in elk merk printer gebruikt worden. Waar je wel op moet letten bij het vergelijken van fotopapier, is de toplaag. Van een matte toplaag, die geschikt is voor zowel kleurenprints als zwart-witafdrukken, tot een hoogglans toplaag, die kleuren extra scherp uit laat komen. Het kan per project verschillen welk type fotopapier het beste past bij jouw wensen. Aarzel dus niet om verschillende toplagen te proberen!

Experimenteer met jouw stijl

Een hoge afdrukkwaliteit wil iedereen natuurlijk, maar daarnaast komt er bij het printen van foto’s ook eigen smaak kijken. Het is daarom aan te raden om te spelen met de instellingen van de printer en zoals eerder gezegd te experimenteren met verschillenden soorten fotopapier. Zo kom je er zelf achter wat het beste bij jouw werk past.