Straat Fotografen
Image default
Aanbiedingen

Vastgoed en Interieurfotografie

Een pand of een interieur laten fotograferen?

Bent u op zoek naar een (nieuwe) fotograaf voor de fotografie van het exterieur of het interieur van vastgoed? Dan bent u bij STUDIOVHF aan het juiste adres. De fotografen van STUDIOVHF werken vanuit Zwolle aan interieurprojecten in heel Nederland. Van Franeker tot Susteren, van Hengelo tot Den Haag, overal worden bedrijfs onroerend goed en interieurs gefotografeerd. In opdracht van bedrijfsmakelaars, vastgoedbeheerders, projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen wordt commercieel onroerend goed gefotografeerd. In opdracht van afbouwbedrijven, toeleveranciers voor de bouw, interieurbouwers, projectinrichters en interieurarchitecten worden interieurs gefotografeerd in retail, zorg, onderwijs, kantoor en openbare gebouwen.

Vastgoedfotografie

Bij het fotograferen van vastgoed is gedegen planning van zowel de opdrachtgever als de fotograaf van belang. De weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien en de periode van het jaar heeft ook sterke invloed op het groen in de buurt van het pand. Afhankelijk van de opdracht proberen we het pand in zijn omgeving vast te leggen en het pand zelf. Hiervoor gebruiken we speciale objectieven om de verticale lijnen verticaal te houden en voorgrond of lucht in een goede verhouding weer te geven. De camera staat in dat geval dus altijd waterpas waardoor het pand niet ‘leunt’ of omvalt. De zogenaamde convergerende en divergerende lijnen worden zo voorkomen. Een enkele keer worden er na de overzichtsfoto’s ook detailfoto’s gemaakt van specifieke kenmerken of bouwmaterialen van het pand. Dit geschied dan met een telelens uit de hand, gebruik makend van verhogingen in de omgeving of een trap.

Omdat de ligging van het pand ten opzichte van de stand van de zon lastig in te plannen is (vooral in de winter) en er meerdere zijdes van het pand gefotografeerd moeten worden zijn de helderheidsverschillen tussen de schaduwgedeeltes en de zonovergoten gedeeltes behoorlijk hoog. Om dit evenwichtig en toch contrastrijk op de foto te krijgen wordt er een digitale techniek gebruikt die ook bij interieurfotografie veelvuldig wordt toegepast. Er worden meerdere belichtingen met elkaar gecombineerd. Hiermee wordt het dynamisch bereik van de foto verhoogd.

Interieurfotografie

Het fotograferen van een interieur heeft veel gemeen met het fotograferen van de buitenzijde van vastgoed. Ook hier is het belangrijk dat de verticale lijnen behouden blijven. Het kiezen van het camera standpunt is echter een stuk lastiger vanwege het gebruik aan ruimte en de invloed daarvan op het perspectief. Bij een willekeurig standpunt wordt de foto al snel te druk en onoverzichtelijk. Een goede compositie van de foto moet gecombineerd worden met de communicatie doelstellingen van de opdrachtgever. Het weergeven van de routing in een winkel, vraagt bijvoorbeeld om een hoog standpunt. Het specifieke custom made balimeubel vraagt juist weer om een laag standpunt. 

 

De contrastverschillen die op een zonnige dag een rol spelen bij het fotograferen van het exterieur bij vastgoedfotografie, zijn bij interieurfotografie nog groter. Een interieur wordt verlicht met binnenvallend daglicht en een keur aan kunstlicht. Extra bijkomende uitdaging is hier nog het verschil in kleurspectrum van de verschillende lichtbronnen. Dat kleurenspectrum kan leiden tot kleurzweem en incorrecte weergave van de kleuren van wanden, plafonds, meubelen en stoffering, juist daar waar je het niet wilt hebben.

Vanzelfsprekend zijn de interieurfotografen van STUDIOVHF zeer bedreven in dit vak en gaan de uitdaging iedere keer weer graag aan. Wij nodigen u uit het portfolio te bekijken en horen graag van u!